Okul Çocuğu Spor Motivasyonu Nasıl Olmalı?
Çocukların günde en az 60 dakika fiziksel aktivite yapması gerektiğini çoğumuz biliyoruz. Günde 1 saat hareket etmek kolay ulaşılabilir bir hedef gibi gelmiyor mu size de? Peki, okul çocuğu spor ve hareket motivasyonu kolay mı?
Okul Çocuğu Spor Motivasyonu
Çocuklar büyüdükçe 1 saatlerini egzersize ayırma talebi durumu zora sokabilir. Ayrıca bazı çocuklar zamanlarını TV izleyerek, video oyunları oynayarak ve internette dolaşarak geçiriyor. Çok ders çalışma, kitap okuma önemli olsa da fiziksel aktivitelerde kısıtlanmaya neden olabiliyor.
Her Gün Hareketli Olmak
Okul çocuğu spor konusunda genellikle bir yol ayrımına gelir. Sporcu olanların spora olan bağlılığı ve ayırdığı vakit artabiliyor, ki bu fiziksel zindelikleri açısından iyi bir şeydir. Fakat bazılarının ise ilgisi azalıyor ve takım/liglerden çıkmaya karar veriyor. Alternatif bir aktivite bulmadıkları takdirde de okul çocuklarının hareket ve fiziksel aktivite seviyeleri aşağı düşme eğiliminde oluyor.
Tüm okul çağı çocuklarında hareketli olmak sağlık açısından kilit noktadır. Egzersiz ile kas ve kemikleri güçlenir, sırt çantası taşıma ve koşu yarışı gibi çocukların normalde yaptığı şeyleri daha kolay yapabilmesi sağlanır. Ayrıca kilo kontrolü yanı sıra hipertansiyon ve tip 2 diyabet gibi kronik hastalıklara yakalanma riski de azalır.
Okul Çocuğu Spor ve Hareket Motivasyonu
Çocuğunuz spora hazır olmalıdır. Çocukları, özellikle de doğuştan sporcu değilse, hareketli olmaları için nasıl motive edersiniz?
Spor kupaları, madalyaları kazanmasalar da çocuklar fit olabilir. Anahtar nokta eğlenecekleri bir aktivite bulmakta. Paten kaymak, bisiklet sürmek, tenis ve yüzme gibi birçok seçenek mevcut.
Çocuklar bir aktiviteyi eğlenceli bulursa daha çok yapar, daha iyi olmaya çalışır, başarıyı hisseder ve böylece çok daha iyisini yapmaya çalışır. Bunun aksine sevmedikleri bir aktiviteye zorlandıklarında katılmak istemezler, hayal kırıklığı ile sonlanır ve spor yapmak artık onlar için zevksiz bir iş haline gelir. Spor yapmayı sevmemeye başlar.
6-8 Yaşa Uygun Temel Beceriler
Küçük çocukları çeşitli aktivite, oyun ve spor ile tanıştırın. Odak noktanızı eğlenmek olarak belirleyin. Evde ve okulda yapılan aktiviteler idealdir. Ancak çocukların yapmak istediklerini rahatça yapabilecekleri bir boş zaman ayırmayı unutmayın.
Bu yaşlarda çocukların zıplama, top atma, topa vurma ve yakalama gibi temel becerileri gelişmeye devam eder. Bu becerileri kombine şekilde kullanmaları birkaç yıl daha alır. 11 yaşına gelen çocukların çoğu basketbol topunu tutar, koşar ve topu fırlatabilir. Çocuğunuz bir takımda oynuyorsa antrenörün ve sizin gerçekçi beklentileriniz olmalıdır.
Çocukların zihinsel olarak başa çıkabilmesi noktasında bu beklentiler oldukça önemlidir. Küçük yaştaki çocuklar yarışma baskısını kaldırmaya hazır olmadığı gibi karmaşık oyun stratejilerini anlamada da sorun yaşayabilirler. Temel beceriler üzerinde yoğunlaşan, cesaret verici ve becerileri geliştiğinde çocukların gururunu okşayacak bir takım veya spor kursu arayın.
Doğru yapıldığında takım sporları ve diğer grup aktiviteleri çocuklara ekip çalışması ve iyi bir sporcu olmak ile ilgili çok şey öğretebilir.
9-12 Yaş Arası Çocuklar Daha Kolay Uyum Sağlar
Yaşça daha büyük olan okul çocuğu spor için gerekli temel beceriler ve koordinasyona sahiptir, ve bunların faydasını görmeye başlarlar. Yani basketbolu seven bir çocuk sadece topu potaya atmakla kalmaz, serbest atışını geliştirmeye başlar.
Kuralları daha iyi anlamaya başlarlar. Takım sporu yapan çocukların anne babası olarak yenilgi ve başarısızlıkla baş etme üzerine konuşabilir, sporun rekabetçi olduğu kadar eğlenceli de olması gerektiğini anlatabilirsiniz.
Futbol ya da bale olsun çocuğunuz herhangi bir aktiviteden keyif almıyor veya başarısızlıkla hayal kırıklığı yaşıyorsa başka bir şey deneme zamanı gelmiş demektir. Ancak yapmış olduğu aktivite için harcanan zaman boşuna sayılmamalı. Ne yapmak istediğini çocuğunuza sorun. Bu geçişi çocukların kendini başarısız hissetmeden rahat bir şekilde sağlanması spor hakkında olumsuz düşünmelerini önleyebilir.
Okul Çocuğu Spor Yeteneklerini Keşfetmesine ve Alanını Bulmasına Yardım Edin
Aktivite seçimi sırasında çocukların ilgi, beceri ve vücut yapıları dikkate alınmalıdır. Yapıca büyük olan çocuklar futbol için uygun olabilir, çünkü vücut büyüklüğü futbol için bir avantajdır. Daha küçük yapılı çocuklar binicilik sporunda başarılı olabilir ya da bireysel sporları göz önüne bulundurabilir.
Dikkate alınması gereken bir başka şey de mizaç. Futbol oynamak için fazla mülayim bir çocuk karateyi sevebilir. Buna benzer şekilde hareketli bir kız çocuğunda bale için gerekli sabır ve kontrol olmayabilir, ancak futbol gibi hızlı hareket gerektiren bir aktiviteye uygunluk gösterebilir.
Kişilik özelikleri ve atletik yetenekler, çocukların spora ve fiziksel aktivitelere katılımlarında takındığı tutumları etkiler. Aşağıdakilerden hangisi çocuğunuzu en iyi tarif etmektedir?
Sporcu olmayan
Bu çocukların sportif becerileri yeterli olmayabilir, ya da fiziksel aktiviteden hoşlanmazlar. Bu yaşlarda çocuklar bu farklılığın farkındadır ve bazıları bunu alay konusu yapar. Onlar için asıl tehlike yapamadıkları aktiviteyi bırakmaları değil, tüm fiziksel aktivitelerin hepsini birden bırakmalarıdır.
Sıradan sporcu
Bu çocuklar hareketli olmak isterler ancak yıldız sporcu değildirler. Bu yüzden yarışmalı spor ortamlarında cesaretlerinin kırılma riski vardır. Çocukların çoğu bu kategoriye girer, ancak kazanmaya odaklı kültürlerde onları sporcu kategorisinde görmek çok kolaydır. Üst düzey performans göstermese bile onları hareketli olmayı motive etmek gerekir.
Sporcu
Bu çocukların sportif becerileri vardır, kendilerini bir spor ya da aktiviteye adarlar, alıştırma sürelerini ve rekabet yoğunluğunu devamlı artırırlar. Bazıları daha ileriki yaşlara kadar güle oynaya devam eder. Sporcu çocukların okulu da iyi şekilde idare etmesi, yeteri kadar dinlenmesi ve spordan zevk alması önemlidir. Çocuğunuzun yeni şeyler denemesini ve çeşitli fiziksel aktivitelerden zevk almasını sağlamaya devam edin.
Anne ve Babalar Okul Çocuğu Spor Aktivitelerinde Fark Yaratabilir
Çocuklar ailelerinin rehberliğine, desteğine ve motivasyonuna muhtaçtır. İyi örnek olmak çok önemidir, bu yüzden kendi egzersizinizle ilgili sızlanmayın, ailece fiziksel olarak aktif olmanın yollarını arayın ve buna öncülük edin.