Prof. Dr. Taner Yavuz / Sağlıklı Yaşam  / Beslenme  / Çocuğunuzla Birlikte Yemek Yapmak İçin 5 Neden
Çocuğunuzla Birlikte Yemek Yapmak İçin 5 Neden

Çocuğunuzla Birlikte Yemek Yapmak İçin 5 Neden

Çocuğunuzu yeni tatlara açık ve yeni lezzetlerden zevk alabilmesi için önündeki sebzeyi yemeye ikna etmek tek başına yeterli değildir. Kavun yerken de en az kek yiyormuş gibi zevk alan bir çocuk yetiştirmek sabır ve kararlılık gerektirir.

Çocuklar alışık olmadıkları lezzetlerin yarattığı anksiyetenin üstesinden gelebilmesi için çoğu zaman bu gıdalarla ilgili eğlenceli deneyim yaşamaları gerekebilir. Çocuğunuzla yemek hazırlamanız karşılıklı güvenin inşasına yardımcı olur. Zengin bir duyusal deneyim sağlar.

Yeni tatlara açık bir çocuk yetiştirirken onlarla birlikte eğlenceli şekilde yemek hazırlamanın 5 yolu

  1. Diğer duyuları kullanın

Yeme konusunda kararsız birey için alışık olmadığı bir lezzet deneyimi bazen zor olabilir. Yemek hazırlarken tadının yanında başka duyuların da kullanıldığını keşfetmeleri için çocuklarınıza yardımcı olun. Böylece gıdalar ile olumlu bir ilişki kurulması kolaylaşır. Hamur yoğurmak, sebzeleri yıkamak ve marul yapraklarını koparmak gibi işlerin hepsi gıdalara dokunmalarını ve o gıdaların dokularını hissetmelerini sağlar. Yemek yerken kompleks aromalar tat duyusu olarak dilden, koku duyusu olarak ise burundan gelir. Yeni malzemeler ile yemek hazırlarken bazı çocuklar tadına bakmak için istekli olmayabilir. Bu durumda önce gıdanın kokusunu almasını önererek ileride tadına bakması için bir köprü oluşturabilirsiniz.

  1. Akıllı çocuklar yetiştirmek için yemek pişirmeyi kullanın

Yemek yaparken çocuğunuza verebileceğiniz birçok ders vardır. Çocuklarınız ile bir tarifi uygularken hesap yapma, ölçme ve kesirler gibi matematik kavramları doğal olarak ortaya çıkar. Gıdaların ısı ile nasıl değişime uğradığını ve bazı gıdaların vücut sağlığımız için ne gibi faydaları olduğunu anlatmak bilimsel açıdan da oldukça iyi dersler olacaktır. Çocuğunuzla yemek hazırlarken gıdaların görünümü, kokusu ve tadı ile ilgili yeni kelime dağarcığı oluşturun. Bir tarifi başından sonuna kadar uygulamak proje planlama ve tamamlama yeteneklerinin oluşmasına yardımcı olacaktır.

  1. Yemek hazırlamayı aile geleneğinin bir parçası haline getirin

Birlikte hazırlandığı takdirde aile yemekleri mutfakta başlar. Ailece yemek hazırlama nesilden nesle geçen tariflerin oluşturduğu kültürel mirası aktarmak için de birer fırsattır. Çocuklarınızın yeni, mevsimsel tarifler bulmalarına, bunları kendi repertuarınıza ve ailenizin yemek kitabına eklemelerine yardımcı olun. Birlikte yemek pişirmek ve işlenmiş gıdaların kolaylığı yerine sağlığa öncelik vermek örnek teşkil etmenin önemli yollarındandır ve çocuklarınızın sağlıklı olma kültürünü benimsemelerine yardımcı olur. Birlikte yemek hazırlamak ile ilgili günlük ve dönemsel gelenekler oluşturmak ailenizin sağlıklı bir yaşam tarzını bağlılığını güçlendirecektir.

  1. Güvenliği elden bırakmayın

Çocuklarınıza mutfak eşyalarının nasıl güvenli şekilde tutulacağını, ellerini sıcaktan korumak üzere fırın eldiveninin nasıl kullanılacağını ve cihazların nasıl güvenle açılıp kapatılacağını göstererek yemek hazırlarken güvenliğin önemini anlatın. Yemek hazırlarken kendilerine verilen güvenli ve yaşlarına uygun görevleri yapmakta olan çocuklarınızı her zaman gözetin. Yemek hazırlamayı güvenli kılmanın en iyi yolu çocuğunuzun yeteneklerini ve gelişim evresini bilmenizdir. Örneğin dört yaşındaki bir çocuk sıcak bir tavada sebzeleri soteleyemeyebilir, ancak meyveleri yıkamak ve salata yapraklarını koparmak için yeterli motor becerilere sahip olabilir. Güvenliği akılda tutarak çocukları mutfağa dahil etmek zor değildir.

  1. Görüş alın

Yemek hazırlama sürecinin bir parçası olmaları istenildiğinde çocuklar yemek saatine daha fazla dahil olduklarını düşünürler. Ana yemek ve garnitür seçiminde çocuklarınız ile işbirliği yapın. Alışveriş listesi yaparken yardım etmelerine ve market/pazarda alınacak sebzeleri bulmalarına müsaade edin. Birlikte yemek yaparken hazırladığınız gıdaları eleştirmelerine izin verin. Lezzeti artırmak için ne ekleyeceğinize birlikte karar verin. İnsanların farklı lezzetlerden nasıl hoşlandığı hakkında konuşun ve kendi tercihlerinizi paylaşın. Masanın nasıl kurulacağı gibi detaylarda çocuklara görev verelim, kendilerine yetki verildiğini hissettirelim.

Yukarıdaki yaklaşımların hayata geçirilmesi yıllar içinde çocuğunuzu; ailece yemek hazırlama alışkanlığı olan, şirin ve değerli hayat becerilerine sahip, mutfakta birçok mutlu anıları olan, mutlu ve farklı lezzetlere açık birey olmasına yardımcı olur. Yeterli pratik ile bir gün çocuğunuz size lezzetli bir yemek hazırlayabilecek duruma gelir.

Sohbete Başla
1
Hoş geldiniz. İstanbul Çocuk Kardiyoloji ile iletişime geçtiğiniz için teşekkür ederiz. 👋
Online randevu hizmetimizden yararlanabilirsiniz.