Prof. Dr. Taner Yavuz / Sağlıklı Yaşam  / Güncel Konular  / Çocuk Parkı ve Piknik Hastalıkları
ocuk Parkı ve Piknik Hastalıkları

Çocuk Parkı ve Piknik Hastalıkları

Yaz ayları geldi çattı, özellikle güneşin bol olduğu bu sıcak havalarda açık hava en büyük aktivite alanı haline geliyor. İş çıkışı çocuklarımızı parka götürmek bahar ve yaz aylarında en sık yaptığımız ve en keyif aldığımız aktiviteler arasında yer alır. Ancak bu doğayla baş başa geçirilen güzel anların kabusa dönüşmemesi için çocuklarımızı bekleyen tehlikelere karşıda özellikle piknik hastalıkları için hazırlıklı olmalı ve gerekli önlemleri almalıyız.

Çocuk Parkı, Bahçe ve Piknik Hastalıkları Nasıl Bulaşır

Kazaların yanı sıra çocuk parkları ve piknik yerlerinde bulaşıcı hastalıklar için önemli risk teşkil etmektedir. Hijyene dikkat edilmesi bu hastalıkların önlenmesinde anahtar rol oynamaktadır. Çocuklarımız hasta iken bağışıklık sistemleri zayıf düştüğü için dış aktivitelerin bu durumda ertelenmesinde fayda vardır.

Çocuk Parkı ve Kum Havuzu

Kum Havuzu

Çocukta en hafifinden halsizlik yapabilen barsak parazitlerinin yanı sıra kist hidatik, Toksocara gibi çocuklarımızın hayati organlara zarar verebilen parazitlerin bulaşma riski de söz konusudur. Kedi dışkısıyla temas edilmesi halinde Toksoplazma paraziti hamilelerin anne karnındaki bebekte ağır hastalığa neden olmaktadır.

Ascaris Lumbricoides

Ascaris Lumbricoides

Parazit

Çocuk oyun alanlarına kedi köpek girişinin engellenmesi, evcil hayvanların düzenli veteriner kontrolleri ile parazitlerden arındırılması, hayvan sahiplerinin dışkılarını toplaması yönünde bilincin kazandırılması ve kum havuzlarının kullanılmaması hayvanlardan parazit bulaşmasının önlenmesinde ilk yapılması gereken önlemlerdir. Çocuk hastalıklarının oluşmaması için Çocuklarımızı parktaki kumlardan uzak tutmalı, onları yakından izleyerek ellerini ağızlarına götürmesini engellemeli, park sonrası ilk fırsatta ellerini yıkamalıyız.

Bakteriyel Deri Enfeksiyonu

Bakteriyel Deri Enfeksiyonu

Mikroplarla Temas

Çocuk hastalıklarına yol açan diğer bir etken oyun araçlarında bulunan mikroplardır. Yoğun mikrop bulunan bu aletlerle çocuğun teması ve elini ağzına götürmesi sonucu bakteri ve amiplerle ishalli hastalığa yakalanabilir. Çocukların cildinde sıyrık ya da yara bulunması durumunda salıncak ya da kaydırak gibi aletlerden uçuk mikrobu gibi virüsler, stafilokok gibi bakterilerin bulaşma riski söz konusudur. Yaranın iyileşmesi beklenmeli ya da koruyucu bir yara bandı yapıştırılmalıdır. Bu riskler çok yoğun mikrop barındıran AVM’lerdeki oyun parkları içinde geçerlidir.

Piknik Hastalıkları

Yaz ayalarında özellikle hafta sonları ailecek pikniğe gitmek diğer bir sık yaptığımız aktivitedir. Ancak bizim bu gezinmemize özelikle uzun çalıların ve yaprakların olduğu alanlarda kenelerde refakat etmektedir.

Kene

Hem hayvanlardan hem de insanlardan kan emen keneler vücudumuza tutunduklarında günlerce kan emmeye devam etmektedir. Kene ısırmasında asıl önemli sorun bulaştırdıkları virüsle ölümcül olabilen Kırım Kongo Kanamalı Ateşine ya da bakterilerin Lyme hastalığına yakalanılmasıdır. Her ne kadar Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ülkemizin kuzey ve iç anadolu bölgelerinde sınırlı sayıda ilde bulunsa da kene ısırıkları ve keneyle temas korkusu tüm yurtta önemli bir endişe kaynağıdır.

Keneden Korunma

Keneyle teması önlemek için uzun çalılardan ve yaprakların bol olduğu alanlardan uzakta piknik yapmalı, otların seyrek olduğu yerlerden yürünmesi tercih edilmeli, kene kovucular kullanılmalıdır. Vücudumuza ve elbiselerimize tutunan kenenin fark edilebilirliğinin arttırılması oldukça önemlidir. Açık renkli ve uzun kollu kıyafetler giyilmeli, çoraplar pantolon paçasının üzerine çekilmedir. Piknik dönüşü çocuklarımız mutlaka soyundurularak özellikle ense saç çizgileri, koltuk altı ve kasık bölgelerinde küçük ben görünümündeki kenenin araması yapılmalıdır.

Piknik Hastalıkları ve Kene

Kenenin Çıkarılması

Kene tespit edildiğinde en kısa sürede çıkarılması hastalık bulaştırma riskini azaltır. Ancak keneyi çıkarmadan önce nasıl çıkarılacağı hususunda bilgiler gözden geçirilmelidir. Aceleyle kenenin yakılması, muhtelif sıvılarla keneye müdahale edilmesi, sıkılması, iğne batırılması gibi hatalı uygulamalar kenenin kusarak midesindeki mikropları çocuğa bulaştırmasına neden olur. Gövdesini hariç tutarak bir cımbızla deriye en yakın yerinden sıkı tutularak kerpetenle çivi söker gibi sabit kuvvetler dışarı çekilmelidir. Kene incelenecekse boş tüpe, imha edilecekse alkol dolu tüpe bırakılmalıdır. Çıkarıldıktan sonra ısırık bölgesi sabunla yıkanıp iyotlu antiseptikle temizlenmelidir. Çıkaramadığımız durumlarda gecikmeksizin en yakın sağlık merkezine giderek kenenin vücuttan uzaklaştırılması sağlanmalıdır. On gün içinde ateş ve döküntü gibi belirtiler olduğunda derhal hastaneye başvurulmalıdır.

Kene Çıkarma Tekniği: Yanlış/Doğru

Gıda Zehirlenmesi

Pikniğe gittiğimizde yaşadığımız önemli sorunlardan biriside piknik dönüşü ailecek gıda zehirlenmesi ya da ishalli hastalığa yakalanmamızdır.

İshal

Bu durum genellikle hijyen konusunda temel önlemleri ihmal etmemizden kaynaklanmaktadır. Kaynak suları yerine pet şişe sularının içilmeli, salata ve çiğ sebzeler iyi yıkanmalı ve sirkeli suda en az 15 dakika bekletilmelidir. Pikniğe pişirilmiş et ürünlerinin götürülmesi, yiyeceklerin soğutucu ile taşınması tercih edilmelidir. Piknik hazırlığı yaparken sık sık eller yıkamamız yaz aylarında hem çocuklarımızı hem de kendimizi aşırı sıvı kaybına neden olabilen hastalıklardan korunmamıza katkıda bulunur.

Mantar Zehirlenmesi

Çocuk hastalıkları açısından çok önemli ve tehlikeli bir durumda mantar zehirlenmeleridir. Çocuklarımıza piknik yaparken doğadan topladığı mantarı yememesi gerektiği anlatılmalı, onlara davranışımızla bu konuda örnek olmalı, sık gözetim altında tutarak kazalardan korumalıyız.

Zehirli Mantar Türleri

Sohbete Başla
1
Hoş geldiniz. İstanbul Çocuk Kardiyoloji ile iletişime geçtiğiniz için teşekkür ederiz. 👋
Online randevu hizmetimizden yararlanabilirsiniz.