Çocuklarda Spor Fizyolojisi
Motor becerilerin oluşması ve şekillenmesi, görme hassasiyeti ve zihin keskinliğinin gelişmesi çocuklarda spor yapmanın genç ve büyümekte olan bedenlerde oluşan kazanımlardan yalnızca birkaçıdır. Bunlar çocukların spordan zevk almalarına ve başarılı olmalarına ciddi katkılar sağlar.
Çocuklarda Spor Fizyolojisi
Bir meşrubat kutusunun sallandığını ve açılmadığını düşünün, işte çocuklarda da birçok değişikliğin hızla olması beklenir. Bazen yeni bir beceri kazanmaya yakın olduklarını hissederek hemen denemeye çalışırlar. Sonra birden yapmaya başlarlar ve yalnızca heyecanla değil rahatlamış bir şekilde neşe duyarlar. Kazanılmakta olan belli bir becerinin veya tamamen kazanılmış becerilerin her bir gelişim evresine şahit olabilirsiniz. Bazıları bu becerileri kısa sürede edinirken bazılarında uzun zaman alabilir. Bazılarında becerileri daha kolay edinirken bazılarının çok mücadele etmesi gerekir. İşte bu yüzden belli çocuklar belli aktivitelere yönelir, bu da insanoğlunun farklılık göstermesinin bir güzelliğidir.
Kısa süreliğine kendi çocukluğunuzu düşünün. Voleybol topunu atıp tutmakta çok mu iyiydiniz, yoksa el-göz koordinasyonunda zorlandığınız için bu tip aktivitelerden hep uzak mı durdunuz? Top atmakta gerçekten iyi miydiniz, yoksa tüm sınıfın önünde yeteneksizliğiniz görüldüğü için beden eğitimi derslerinde yakar toptan nefret mi ederdiniz? Artık hatırlıyorsunuz. Çocuğunuzda bunun ayna görüntüsünü görebilir ya da sizin sahip olmadığınız yeteneklere nasıl olur da erişebileceğini merak ediyor olabilirsiniz.
Egzersiz ve Spor Alanları
Egzersiz ve spor alanlarında çocukların farklı becerileri olsa da her çocuğun başka bir beceriye geçmeden önce üzerinde çalıştığı yeteneği yapabileceği en iyi seviyeye getirmesine, spor motivasyonuna fırsat vermelisiniz. Her çocuk farklıdır, hatta bazı çocuklar spor yapmayı sevmeyebilir. Beceri edinmek için gerekli süreyi kısaltmak için baskı yapmamalıyız. Sabırsız davranarak çocuğunuzun üzerinde özenerek ve sabırla çalıştığı beceriyi edinme şansını elinden almayın. Elbette çocuğunuz ara sıra daha ileri sporları yapmayı deneyebilir, ancak sahip olduğu yetenekler tam olarak gelişmeden bunlara zorlanmamalıdır. Okul yıllarımızda bir üst sınıfın temelleri önceki yılda öğrenilen bilgiler üzerine kurulurdu. Cebir ve geometriden önce kalkülüs öğrenmek çok mantıklı olmayacaktır. Bu aslında farklı düzeydeki spor teknikleri, hareketler, stratejiler ve alıştırmalar için de geçerlidir. Adım adım gitmek önemlidir.
Motor, görsel ve zihinsel beceriler fiziksel gelişim ile birlikte bütün resmin bir parçasını oluşturur. Hepsi de birlikte katkı sağlayan parçalardır. Siz hiç karmaşık bir yap-bozun devamını getirecek o kritik parçayı aradınız mı? Vücut ve beynin olgunlaşması çocuğunuzun fiziksel gelişiminden faydalanmasını sağlar. Elbette gelişimin getirdiği fiziksel değişimler aşikardır. Bu seneki tatil fotoğrafına bakıldığında ergen çocuğunuzun geçen seneye göre nerdeyse 15 cm daha uzun olduğu fark edilecektir. Kızların vücut şekli değişir ve erkeklere bakmaya başlar; erkekler tıraş olmaya başlar, kas kütleleri artar ve onlar da kızlara bakmaya başlar. Daha güçlü, hızlı ve yetenekli oldukça bu fiziksel değişikliklerin rakiplerine karşı kullandıkları yetenekler üzerinde etkisi kaçınılmaz olur. Ancak spor için bütün bu süreç sadece büyüme ile açıklanamaz. Gelişim sürecinde etkili olan bir başka önemli faktör gözle görünmeyen kimyasal değişimlerdir, tıptaki adıyla fizyolojidir.