COVID-19 Pandemisi ve Okullar
Merhaba şimdi size (COVID-19 pandemisi varken okullarda koronavirüs enfeksiyonunu önlemek yapılması gerekenleri Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Melahat Cengiz YouTube Kanalımız Hasta Okulu Tv’de anlatıyor. İyi seyirler dileriz. Bizimle kalın, güncel kalın ❤️ Hasta Okulu Tv
COVID-19 Pandemisi Varken Okulların Açılması için Ön Koşul Ne Olmalı?
İlk önce salgını kontrol altına almaya çalışmak. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı örgün öğretim sistemi içerisinde yaklaşık 18 milyon öğrenci mevcut. Bu öğrencilerin okul başlayabilmesi için salgının gerçek anlamda kontrol altına alınması, okullara ilişkin planlamaların yapılması gerekli.
Okulların açılması ile riskler nasıl artmaktadır?
Çünkü COVID-19 ile birlikte çocuklar birbirlerine bulaştırma riski içerisindeler. Bunun yanı sıra başkalarına bulaştırma, yani öğretmen, personel, servis çalışanına bulaştırma riski içerisindeler. Kendileri çok hafif geçirse bile ki büyük oranda çok hafif seyredebiliyor, altta yatan hastalığı bulunan kendi arkadaşlarına yani diyabetli, hipertansiyonlu, gelişimsel ve zihinsel engelli arkadaşlarına bulaştırma ve bunların daha ağır seyretmek ihtimalleri çok daha fazla oluyor.
Salgın kontrol altına alındı ve vaka sayıları düştü diyelim. Bu durumda okullarda nelere dikkat edilmeli?
Birincisi fiziksel mesafe, ikincisi solunum hijyeninin sağlanması yani maske, üçüncüsü el hijyeninin sağlanması.
Fiziksel mesafe ne kadar olmalıdır?
Fiziksel mesafe 2 öğrenci arasında 1,5 metre olmalıdır. Aynı şey personel ve öğretmenler için de geçerlidir. Mümkün olan her durumda açık havaya yönelik eğitim sistemi düzenlenmelidir.
Solunumsal hijyen kaç yaşından itibaren sağlanmalıdır?
2 yaşından itibaren sağlanabilir. Çocuklar meraklı ve uyumludurlar. Sevdikleri kahramanların maskelerini kullandırabilirsiniz.
El hijyeni nasıl sağlanmalıdır?
Suya ve sabuna dokunmayı çocuklara öğretmek gerekir. Bu konuda gerek eğitimsel gerek görsel bir şekilde çocuklarla yakından ilgilenerek bu tanımlamaları ve uygulamaları yapabilirsin.
Okullarda etkileşimin minimumda tutulabilmesi ve salgından korunabilmek için neler yapılmalıdır?
Ders geçiş dönemlerinde örneğin tenefüs aralarında koridorları en az kullanmaya yönelik çalışmalar yapılmalı. Öğrencilerin koridorlarda dolaşması yerine öğretmenin sınıf değiştirmesi çok daha uygun. Diğer bir hususta öğlen yemeklerinin küçük gruplar halinde ve aynı grup içerisinde yaptırmaya çalışmak. 3.sü kapı kolları konusunda en yoğun temizliğin yapılması, bununla birlikte sınıflarda mümkünse kapıların açık tutunmaya çalışılması. Bunun dışında yine öğretmenlerin ve okul sağlığı birimlerinin ailelerle temas halinde olup, ateşi olan çocukların okula gelmemelerinin sağlanması ve onların kişisel günlük takiplerinin gerekirse eğitimsel takiplerinin yapılabilir olması önemli.
Okul servislerinde nelere dikkat edilmelidir?
Öğrencilerin aynı yerde aynı koltukta olmaması, iniş binişlerinde sağlanması gerekiyor. Her sefer sonrası dezenfeksiyon. Bunun yanı sıra öğrencilerin servis içerisinde maske takmalarının sağlanması, en sonunda çocukların iniş ve binişlerinde, mesafelendirilerek iniş binişinin sağlanması gerekiyor.
Aşılar konusunda bir öneriniz var mı?
Özellikle mevsimsel güncellenmiş grip aşılarının yapılması çocuklar için çok önemli.