Patent Foramen Ovale (PFO)
Anne karnında iken bebeğin (fetüs) gelişimi sürecinde kalbin sağ ve sol üst odacıkları (atrium) arasında kapak gibi bir doku içeren foramen ovale açıklığı vardır. Süt çocukluğu döneminde bebeklerde pfo kendiliğinden kapanır, kapanmaz ise patent foramen ovale olarak adlandırılır.
Foramen ovale her sağlıklı sağlıklı 4 bireyden 1’inde mevcuttur, belirti vermez, farkında değildir. Diğer sorunlar araştırılırken rastlantısal olarak keşfedilir. PFO öğrenmeniz sizi endişelendirse de çoğu insanın hiç tedavi gereksinimi olmaz.
Patent Foramen Ovale Hakkında Tüm Sorular
Bebeğimde PFO var, belirtileri nedir, tehlikelimi, zararları nedir, ne zaman tehlikeli, kendiğinden kapanır mı, tüm bu soruların yanıtı aşağıda bulabilirsiniz.
Belirtileri nedir?
PFO olanların çoğu farkında değildir, sessiz bir durumdur, bulgusu yoktur ve belirtisi de olmaz, üfürüm yapmaz.
Patent Foramen Ovale Neden Olur?
Nedeni tam bilinmese de genetik yatkınlığın olduğu düşünülmektedir. Gelin doğumdan önce ve sonra foramen ovaleyi inceleyelim. Patent foramen ovale nerede, ne zaman kapanır, bunları irdeleyelim.
Doğum öncesi
Fetüs nefes almadığı için akciğer fonksiyonu da henüz başlamamıştır. Bu nedenle oksijenden zengin kan fetüsün akciğerine uğramadan vücuduna pompalandığı dolaşım düzeneği vardır. Göbek kordonundan bebeğin sağ atriumuna oksijenden zengin kan gelir. Bu kanın çoğunluğu patent foramen ovale ‘den sol atriuma geçer. Atriumdan da sol karıncığa (ventriküle), ordan da fetüsün vücuduna pompalanır. Daha düşük oksijen içeren kanda sağ atrium, sağ ventrikülden pompalanan kanda farklı bir şekilde akciğeri bypass ederek vücuda pompalanır.
Doğum sonrası
Doğum sonrası bebeğin akciğer fonksiyonu başlamasıyla birlikte kalpteki kan dolaşımı da değişir. Oksijenden zengin kan artık akciğerden sol atriuma gelir. Dolaşım normal akım yönündedir. Basınç artışı foramen ovale kapağını kapanmaya zorlar. Çoğunlukla süt çocukluğunun bir döneminde kapanma kalıcı olur, doku yapışır.
PFO Belirtileri
Genel olarak bebeklerde komplikasyona, kalp hastalığı belirtilerine neden olmaz.
Ancak bazı çalışmalarda migren ve inmesi olanlarda foramen ovalenin daha sık oranda açık olduğu belirtilmiştir.
Aslında bu erişkinlerde daha başka nörolojik sorunlar da vardır ve patent foramen ovale rastlantısal olarak daha sık saptanmıştır. Çok ama çok nadiren kalpte pıhtı varsa foramen ovalenin içinden geçerek pıhtı beyne gidebilmektedir. Erişkinlerde patent foramen ovaleyle inme ve migren arasında belirtilen ilişki halen tartışmalıdır. Dekompresyon hastalığı (vurgun) ‘nda hava kabarcıkları patent foramen ovaleden geçebilir.