Ritim Holter Testi (Holter EKG)
Merhaba size kardiyolojide ritim bozukluklarının tanısında kullanılan önemli bir kalp testini, ritim holter testini, holter ekg’yi YouTube Kanalımız Hasta Okulu Tv’de anlatıyorum. İyi seyirler dilerim. Bizimle kalın, güncel kalın ❤️ Prof. Dr. Taner Yavuz | İstanbul Çocuk Kardiyoloji
Ritim Holter Nedir?
Ritim holter cihazı, kalp ritmini takip eden küçük, taşınabilir bir cihazdır. Genellikle 1 ila 2 gün süreyle test uygulanır. Bu süre boyunca cihaz tüm kalp atışlarınızı kaydeder. Holter testi genellikle EKG (elektrokardiyografi) testinden sonra ve EKG’nin yeterli bilgi vermediği düşünüldüğünde uygulanır.
Holter Testi Neden Yapılır?
Kalp atışlarında düzensizlik (aritmi) veya nedeni açıklanamayan bayılma gibi bir kalp sorunu işaret eden belirtiler varsa test yapılır. EKG kalp ritmini kontrol etmek için göğüse yapıştırılan elektrotların kullanıldığı kısa süren ve ağrısız bir testtir.
Ancak EKG kısa süreli kayıt aldığından, ritim bozukluğunu her zaman tespit etmeyebilir. Belirtilerin kısa süren ritim bozukluğu sırasında meydana geldiği düşünülüyorsa holter testi mutlaka istenmelidir.
EKG’nin saptamadığı ve Holter testinin takılı olduğu süre içerisinde meydana gelen aritmiler böylece atlanmamış olur.
Aritmi riskinin olduğu kalp hastalıklarında da holter testi istenilir. Bu gibi durumlarda semptom olmasa bile holter testi istenebilir.
Holter Testi Riskli mi?
Holter testinin, elektrotların takıldığı yerde cilt tahrişinden başka hiçbir riski yoktur.
Cihaz ıslatılmamalı. Holter cihazı takılıyken banyo yapılmamalıdır. Cihaz genellikle diğer elektrikli cihazlardan etkilenmez. Ancak metal dedektörleri, mıknatıslar, mikrodalga fırınları, elektrikli battaniyeler ve elektrikli tıraş makinelerini ve diş fırçalarını holter cihazının sinyali kesebilir. Ayrıca, aynı nedenden dolayı cep telefonlarınızı en az 15 cm uzakta tutmalısınız.
Holter Testi Nasıl Uygulanır?
Test randevu ile uygulanır. Randevuya gelmeden önce engel bir durum yoksa banyo yapmanızı öneririz. Cihazı üzerinizden çıkarmayınız ve kuru tutmaya çalışınız. Kalp atışlarını algılayan elektrotlar vücudunuza yerleştirilir. Elektrotlar metal para büyüklüğündedir. Çocuk ve erişkinde farklı boyutlarda elektrotlar kullanılabilir. Erkeklerde elektrotların yapışmasına engel teşkil eden kıllar varsa bu bölgenin tıraşlı olması istenir.
Elektrotlar birkaç kablo ile kayıt cihazına bağlanır ve veriler kayıt cihazına aktarılır. Kayıt cihazı yaklaşık bir cep telefonu büyüklüğündedir.
Holter takılı iken çarpıntı, düzensiz vuru, nefes darlığı, göğüs ağrısı veya baş dönmesi gibi şikayetleriniz olduğunda cihazdaki bir düğmeye basarak o anı işaretlemeniz istenir, bu testinizin yorumlanmasını kolaylaştırır. Cihaz takıldıktan sonra normal günlük aktivitelerinize devam etmeniz önerilir. Cihazı uyurken bile çıkarmamalısınız. Kayıt uykudaykende devam eder.
Holter Testinin Okunması
Sizin kayıt sırasındaki günlüğünüz ve kayıt verileri birlikte değerlendirilir. Elde edilen verilerin analizi ritim bozukluklarını tespit edebilir. Ancak, holter takılı iken aritmi olmamış ise var olan bir ritim bozukluğu tespit edilemeyebilir. Semptomların nedenini araştırmak için bazen başka testlerin de yapılması gerekebilir. Ritim Holterden daha uzun süre takılabilen kablosuz bir holter monitorizasyonu veya bir olay kaydedici (event recorder) testlerinin yapılması gerekebilir.