Prof. Dr. Taner Yavuz / Sağlıklı Yaşam  / Spor  / Spor Yapmak Kalbe Zarar Verir Mi?
Spor Yapmak Kalbe Zarar Verir Mi

Spor Yapmak Kalbe Zarar Verir Mi?

Spor yapmanın kalbe zarar verip vermeyeceği yapılan spor ve hastanın genel sağlık durumuyla doğrudan ilişkilidir. Hekimler olarak spor yapmanın her zaman sağlıklı olduğunu belirtsek de bunun da bazı nüansları vardır. Öyle ki, genç ve orta yaşlı insanlarda görülen ani kalp ölümünün birinci nedeni spordur. Rekabete dayalı sporlar burada önemlidir. Özellikle yarışmaya dayalı, patlayıcı güç gerektiren, yoğun rekabet içeren sporlar tehlikeli olanlardır. Örneğin; futbol, basketbol, tenis vd. Ancak yürüyüş, hafif tempo koşu, bisiklet kullanmak gibi aktivitelerde böyle bir durum söz konusu değildir. Aksine her zaman dediğimiz gibi bu tür egzersizleri yapmak hem kalp hem de kişin genel sağlığı için son derece yararlıdır. Bu hafif sporları yapmanın ne gibi faydaları vardır:

  • Tansiyonun düzelmesine katkıda bulunur.
  • Kişi kendini daha iyi hisseder.
  • Kalp krizi geçirme riski azalır.
  • Kalp sağlığı korunur.

Ekstrem sporları yaparken dikkatli olmak gerekiyor

Günümüzde, güce dayalı ve rekabeti önceleyen sporlar trend haline gelmektedir. Uzun mesafe koşuları, triatlon gibi sporlar popülerlik kazanmaktadır. Bu tarz sporları yapan bireylerin en azından yılda 1 kez kardiyolojik muayeneden geçmeleri önerilir. Ayrıca düzenli bir antreman programını takiben bu rekabetin içine girmek daha doğru olacaktır. Egzersizler ve müsabaka esnasında yeterli su tüketimi de büyük önem taşımaktadır.

Spor yapmak hangi gruplar için zararlıdır?

Bu bahsettiğimiz yoğun rekabet ve efor gerektiren sporlar özellikle bazı hasta grupları için zararlıdır, kaçınılması gerekir. Bu hasta grupları kimlerdir:

  • Doğumsal kalp hastalıkları (biküspit aort kapak ve kapak işlev bozuklukları)
  • Aort genişlemesi
  • Kalp kasının anormal kalınlaşması (hipertrofik kardiyomiyopati)

Isınmadan spor yapmak kalbi yorar

Spora başlamadan önce ısınmak gerekir. Bu, spor yapmanın en temel kurallarından biridir. Doğru ısınma teknikleri oldukça basittir. Tek başına öğrenilebilir ve yapılabilir. Isınmadan bir anda spora başlamak ise oldukça zararlıdır. Ne gibi sonuçları beraberinde getirir?

  • Ani efor kalbe aşırı yük bindirir.
  • Kalp duvarları kalınlaşır, kalbi besleyen damarlar sıkışır.
  • Ritim bozukluklarına zemin hazırlar.

Nihayetinde ani kalp krizi meydana gelebilir. Kişi hayati tehlikeyle dahi karşı karşıya gelebilir.

Spor yapmanın kalp sağlığına zararlı olabileceği fikrinin temel bir nedeni vardır: Milyonlarca insan tarafından izlenen bir futbol müsabakasında sporcunun bir anda yere yığılıp, kalbinin durması ya da kalp krizi geçirmesi… Bu tür olaylar oldukça nadir olur. Ancak dakikalar önce son sürat koşan bir sporcunun bir anda nefessiz kalması, sahaya giren ambulans ya da helikopter, diğer futbolcuların diz çöküp ağlaması, dua etmesi kişilerin hafızasına bir kere kazınmış olur. Bu oldukça dramatik bir olaydır. Şüphesiz sporun en trajik anı budur.

 

Sporcunun ani kalp ölümü

Spor müsabakası esnasında artan hırs, yoğunlaşan stres, yüksek kan basıncı ile kalbin ritmi bozulabilir, kalbin çalışma düzeneği sekteye uğrayabilir. Bunun sonucunda da maalesef ki ani kalp ölümü meydana gelebilir. Bu durum belirttiğimiz gibi oldukça nadirdir ve birçok bileşene bağlıdır. Kişinin, genel sağlık durumu, yaşı, genetik özellikleri, cinsiyeti, ırkı ani kalp ölümü riskini etkileyen parametrelerdir. Yapılan spor da ani kalp ölümü riskini değiştirir. Maraton, triatlon, uzun mesafeli bisiklet yarışları kalbi en çok yoran sporlardan bazılarıdır.

Genç sporcularda yıllık ani ölüm riski 100.000’de 1-3 arasındadır. Maalesef ki bu ani can kaybı hiçbir belirti vermeden meydana gelebilir.

Riski artıran kalp hastalıkları

Sporcunun sahip olduğu bazı kalp sorunları sporcunun kalp ölümü riskini artırır. Bunlar nelerdir?

Sohbete Başla
1
Hoş geldiniz. İstanbul Çocuk Kardiyoloji ile iletişime geçtiğiniz için teşekkür ederiz. 👋
Online randevu hizmetimizden yararlanabilirsiniz.