Prof. Dr. Taner Yavuz / Sağlıklı Yaşam  / Spor  / Sporcu Kalbi Sendromu
Sporcu Kalbi Sendromu

Sporcu Kalbi Sendromu

Profesyonel sporcuların tüm kas grupları, organları hatta vücutlarının tamamı yaptıkları spor neticesinde yeniden şekillenir. Vücudun birçok parçası bu durumdan genel olarak olumlu etkilenirken, bazıları da olumsuz etkilenir. Konuya kalp sağlığı penceresinden bakarsak spor yapan bir kişinin kalbiyle yapmayanınki arasında iki temel fark vardır.  Sporcuların kalbi daha büyük olur ve istirahat halindeyken nabızları daha yavaş atar.

Sporcu kalplerinde görülen bu büyümenin belirli bir sınırı vardır. EKO görüntülemesinde kalp duvarındaki büyümenin genellikle en fazla 16 mm kalınlığına kadar ulaştığı izlenir. Yani sporcu kalbi sendromu, kalp yetersizliğine kadar gidebilen yapısal kalp büyümesine neden olan hastalıklardan ayrışan bir durumdur. Ayrıca sporcu kalbi geriye dönüşlü bir durumdur. Yani kişi profesyonel sporu bıraktıktan ya da ara verdikten sonra kalp hacimsel olarak eski haline dönmeye meyillidir.

Profesyonel atletlerde görülen bu kalp büyümesi 18-40 yaş arasında olur. 18 yaşından önce ve 40 yaşından sonra kalp büyümesi daha sınırlı ölçüdedir.

Sporcu Kalbi Nedir?

Kalp bir kas dokusudur. Yani, çeşitli egzersizler sonucunda gelişmeye, büyümeye, kuvvetlenmeye meyillidir. Yıllardır düzenli spor yapan profesyonel bir atletin de kalbi bu doğrultuda büyür, kaslanır.

Sporcuların Kalbi Nasıl Büyür?

Sporcu kalbi sendromunda, kalbin hem hacmi büyür hem de kalbin duvar kalınlığı artar. Kalp büyümesinin türü ve ölçüsü yapılan spora göre farklılık gösterebilir. Kalp büyümesi kimlerde görülür sorusuna verilen ilk örnek uzun mesafe koşucularıdır. Uzun mesafe koşmak ciddi bir dayanıklılık gerektirir. Bunun için de atletler yoğun egzersiz programı içindedirler. Yüzme, bisiklet, kürek gibi sporlarda da durum aynıdır. Neticede kalpleri kaslanır ve büyür. Vücudun yalnızca belli bir kısmını güçlendirmeye ve çalıştırmaya yönelik sporlarda ise kalbin kas kütlesi artmaz, sadece duvarı kalınlaşır. Bu sporlara örnek olarak, ağırlık kaldırma, güreş, vücut geliştirme verilebilir. Bu tarz spor branşlarının antrenmanları eklem hareketlerine değil belli başlı kasları güçlendirmeye yönelik yapıldığı için kalp büyümesi de bu doğrultunda olur.

Profesyonel sporcuların kalbi mutlaka büyür diye bir durum söz konusu değildir. Olimpiyat madalyalı sporcuların dahi kalpleri normal boyutlarda olabilir. Egzersizlerin yanı sıra, genetik faktörlerin ve hormonal değişiklerin de kalp büyümesinde rolü olduğu bilinmektedir.

Tanı

Sporcu kalbi rutin kardiyoloji muayenesinde tespit edilebilir. Fiziksel muayene ile birlikte yapılan EKO ve EFOR sayesinde kalp kaslarının ne derecede geliştiği tespit edilir. Kalp duvarındaki büyüme izlenir. Bu taramada sporcu kalbi sendromu yapısal kalp büyümesi sorunlarından ayrıştırılabilir.

Sporcu Kalbi Neden Olur?

  • Profesyonel sporcu olmak
  • Genetik yatkınlık
  • Hormonal dengeler, değişiklikler

Tedavi

Sporcu kalbi sendromu bir hastalık değildir. Bu nedenle bir tedaviden bahsedemeyiz. Ancak profesyonel sporcuların mutlaka düzenli periyotlarla kalp muayenesinden geçmeleri gerekir.

Sporcuların Kalbinde İzlenen Diğer Değişmeler

  • Sinüs aritmisi
  • Sinüs duraklaması
  • Gezici atrial pace-maker
  • Kavşak ritimleri
  • Birinci derece AV blok
  • İkinci derece Mobitz tip 1 blok
Sohbete Başla
1
Hoş geldiniz. İstanbul Çocuk Kardiyoloji ile iletişime geçtiğiniz için teşekkür ederiz. 👋
Online randevu hizmetimizden yararlanabilirsiniz.