Yarışmalı Spor ve Sporcu Stresi
Spor motor ve zihinsel becerilerin gelişimine olumlu etkileri bilinen bir durumdur. Üstelik rekabet içeren yarışmalı sporlar, çocuğunuzun soğukkanlı olmasını da sağlar. Spor, çocukların eğlenirken fit kalmalarının güzel bir yoludur. Aynı zamanda takım olma, iyi bir sporsever olma, zorluklarla başa çıkma, duygularını kontrol edebilme ve başarı ile gururlanma gibi önemli şeyler öğretir. Bu içeriğimiz de size sporcu stresi anlatacağız.
Ancak her şey kazanmaya endekslendiğinde bunların hepsini bir arada bulundurmak her zaman kolay olmamaktadır. Spor yapan çocuğunuzun spora karşı sağlıklı bir tutum edinmesine ve rekabetin getirdiği sporcu stresi ile başa çıkabilmek için kendince yöntemler geliştirmesine yardımcı olabilirsiniz.
Sporcu Stresi Kontrolü
Rekabet her zaman bir miktar stresi de beraberinde getirir. Yarışma aslında bu iyi bir şey olabilir, çünkü az miktarda stres vücudun zorluklarla yüzleşmesine yardım eder. Ama stresin fazlası spordaki eğlencenin azalmasına ve sportif aktiviteyi yapılması zor bir hale dönüştürebilir.
Rekabetin yanında çocuğunuzdaki sporcu stresi şiddetini artıran başka etkenler de vardır:
- Kazanmak için aileden veya antrenörden gelen baskı
- Programın oldukça sıkışık olması
- O sporu yapmak istememek
Çocuğunuz veya siz rekabetin çok fazla stres yarattığını düşünüyorsanız;
- Kazanmanın yerine en iyi gayreti göstermek üzerine odaklanın ve olumlu bir tutuma sahip olun. Emin olun antrenör de aynı bakış açısına sahip olacaktır.
- Aile programınıza bir göz atın. Çocuğunuz spora çok fazla zaman ayırıyorsa, antrenman süresini azaltmayı veya bir dönemde yalnızca tek bir spor ya da aktivite yapmasını sağlayın.
- Çocuğunuz artık spor yapmak istemiyorsa nedenini öğrenin ve birlikte bir karar verin.
Sporcu Stresi ile Baş Etme Yolları
Sporlarda her zaman bir miktar stres olacaktır, bu yüzden çocukların bunla nasıl başa çıkacağını bilmeleri önemlidir.
-
Antreman Sırasında Yapılabilecekler
Antrenman sırasında farklı yöntemlerin denenmesi kendileri için hangisinin daha etkili olduğunu fark etmelerini sağlar:
- Derin nefes alıp verme: Derin bir nefes alın ve yaklaşık 5 saniye içinizde tutun, sonra yavaşça bırakın. 5 kez tekrarlayın.
- Kas gevşemesi: Bir kas grubunu sıkıca kasın. Yaklaşık 5 saniye kasılı halde kalmasını sağlayın, sonra bırakın. Bu egzersizi 5 kez tekrarlayın, sonra farklı bir kas grubu ile devam edin.
- Mutlu bir yer düşünme: Huzurlu bir yer veya mutluluk veren bir olayı hayal edin. Stresin vücudunuzdan akıp gittiğini düşünün.
- Başarıyı gözünde canlandırma: Pas attığınızı, atış yaptığınızı veya gol attığınızı hayal edin.
- Farkındalık: Gelecek ya da geçmiş için kaygılanmanın yerine o ana odaklanın, o anı yaşayın.
- Rutinler: Stresi kontrol edebilmek için alışkanlıklarınıza odaklanın.
- Pozitif düşünme ve kendi kendine olumlu konuşmalar geliştirme: Negatif düşünceleri uzak tutmak için “Hatalarımdan ders alıyorum”, “Hislerimi kontrol ediyorum”, “Bu golü atabilirim!” deyin.
-
Antreman Dışı Zamanda Yapılabilecekler
Rekabet içinde değilken stres seviyelerini düşük tutmak için çocuklar:
- Özellikle maçlardan/oyunlardan önce İyi beslenmeli ve yeteri kadar uyumalıdır.
- Eğlenceli ve rahatlatıcı şeyler yapmalıdır. Rekabete biraz ara vererek yürüyüşe çıkabilir, bisiklete binebilir, sinemaya gidebilir veya arkadaşlarıyla takılabilirler.
- Kimsenin mükemmel olamayacağını unutmamalıdır. Spor müsabakalarında herkes hata yapar. Bu da oyunun bir parçasıdır. Yapılması gereken hataların üzerinde fazla durmayarak yollarına devam etmeleridir.
Hareketli olmak, gurur duymak, oyuncu olarak yetişmek ve arkadaş edinmek sporun içinde olan şeylerdendir. En önemlisi ise okul takımında veya hafta sonu arkadaşlarla oynanması fark etmeksizin önemli olan eğlenmektir. Önceliğinizi bu yaparak rekabetin doğal bir parçası olan stresle baş etmeyi öğrenme noktasında çocuklarınıza yardımcı olabilirsiniz.