Prof. Dr. Taner Yavuz / Kalp Hastalıkları

Kalp Hastalıkları

Birçok kalp hastalığı çocukları etkileyebilir. Çocuklarda kalp hastalıkları bazısı doğuştan gelen (konjenital) yapısal kalp hastalıkları, diğer bir ifadeyle kalp anomalileridir. Diğer bir grup ise kalp hızını kontrol eden kalbin ileti yollarının(elektrik sistemin) hastalıklarıdır. Bazısı ise sonradan geçirilen bir hastalık sonucudur, edinsel kalp hastalıklarıdır.

Kalp hastalığı hem çocuklarda hem de ailesinde endişeye yol açar. Çocukların bazı yakınmaları kalbi işaret etse de aslında çoğu kez kalp probleminden kaynaklanmaz. Başka hastalıklar ya da iyi seyirli sorunlardan kaynaklanır. Aşağıdaki resim ve video bağlantıları da içeren makaleler çocuklarda kalp hastalığı hakkında bilgiler içermektedir.

Kalp Hastalığı Belirtileri

Kalp Hastalığı Belirtileri

Çocuklarda kalp hastalığı belirtileri çocuğun yaşına ve doğumsal ya da edinsel kalp hastalığının şiddetine göre farklılık gösterebilir. Hafif şiddettekiler dikkati çeken belirtilere neden olmaz ve çocuk dönemimde tanı konulamayabilir. Kritik kalp hastalığı olan bebeklerde ise doğumdan hemen sonra ya da hayatın ilk birkaç ayında belirtiler ortaya çıkar. Bu bebeklerde en…

Tümünü Gör
Edinsel Kalp Hastalıkları

Edinsel Kalp Hastalıkları

Edinsel kalp hastalıkları erişkinlerde çocuklardan çok daha sıktır. Çocuklarda en sık edinsel kalp hastalıkları akut romatizmal ateş ve Kawasaki hastalığıdır. Romatizmal kalp hastalığı streptokok bakterilerinin (beta mikrobu) neden olduğu akut romatizmal ateş sonucunda gelişir. Akut romatizmal ateş en sık 5-15 yaş arasındaki çocukları etkiler.  Kapak hasarı onların fonksiyonunu bozar. Kawasaki…

Tümünü Gör
Doğumsal Kalp Hastalıkları

Doğumsal Kalp Hastalıkları

Doğumsal kalp hastalıkları doğuştan gelen yani konjenital kalp defektleridir. Doğuştan olan en sık organ anomalisi kalp hastalıklarıdır. Tedavi ve bakım hizmetlerindeki gelişmeler sayesinde günümüzde doğumsal kalp hastaları daha sağlıklı ve daha uzun yaşarlar. Doğumsal kalp hastalığı bebek doğduğunda var olan ve kalbin çalışmasını etkileyen hastalıklardır. Kalpte ve kalbin dışında kan akımı…

Tümünü Gör
Doğumsal Kalp Hastalığı Nedenleri

Doğumsal Kalp Hastalığı Nedenleri

Doğumsal kalp hastalığı nedenleri birçok risk faktörü ve etkenle açıklanmaktadır, ancak henüz kesin bir neden tespit edilememiştir. Gebeliğin ilk 6 haftasında kalbimiz oluşur ve atmaya başlar. Kalbe gelen ve kalpten çıkan büyük damarlarda bu kritik dönemde oluşur. İşte bu dönemde doğumsal kalp hastalıkları gelişir. Doğumsal kalp hastalığının nedeni çoğu çocukta…

Tümünü Gör
Çocuklarda Ritim Bozuklukları

Çocuklarda Ritim Bozuklukları

Çocuklarda ritim bozuklukları için tıpta yaygın olarak aritmi terimi kullanılır. Kalp normalde devamlı ve düzenli atar. Aritmi kalp atımındaki düzenliliğin bozulmasıdır. Bir çocukta aritmi varsa kalp çok hızlı veya çok yavaş atabilir, ya da bir vuru atlanabilir veya ekstradan bir vuru olabilir. Kalpte ritim bozukluğu çoğunlukla kalpte bir tür kısa…

Tümünü Gör
Çocuklarda Kalp Hastalığı Tanı Yöntemleri

Çocuklarda Kalp Hastalığı Tanı Yöntemleri

Doğumsal kalp hastalıklarının tanısında bir çok yöntem kullanılır. Çocuklarda kalp hastalığı tanı yöntemleri arasında en sık ultrason tekniği kullanılır. Bazı doğumsal kalp hastalıkları gebelik sırasında tanı alır. Fetal ekokardiyografi denilen özel bir ultrason yöntemiyle büyümekte olan fetüs kalbinin ultarason resimleri görüntülenir. Bununla birlikte bazı doğumsal kalp hastalıkları doğuma kadar veya…

Tümünü Gör
Çocuk Kalp Hastalıklarında Tedavi

Çocuk Kalp Hastalıklarında Tedavi

Doğumsal kalp hastalıklarında tedavi gerekip gerekmediği, gerekli ise ne tür tedavi uygulanacağı hastalığın ne olduğuna ve şiddetine bağlı olarak değişir. Doğumsal kalp hastalığının çocuğunuzun sağlığı üzerine uzun dönemde bir etkisi olmayabilir. Bazı durumlarda çocuk kalp hastalıklarında tedavi gerekmeyebilir, sadece izlem yeterli olabilir. Küçük delikler gibi bazı defektler çocuğunuz büyüdükçe düzelebilir,…

Tümünü Gör
Sohbete Başla
1
Hoş geldiniz. İstanbul Çocuk Kardiyoloji ile iletişime geçtiğiniz için teşekkür ederiz. 👋
Online randevu hizmetimizden yararlanabilirsiniz.